KONTAKT

Bevarade ruiner

Bevarade ruiner

8 ton kalkbruk

8 ton kalkbruk

En tid som flytt

En tid som flytt

Bevarade ruiner

Smedjeruiner i slaggsten

I Engelska parken finns rester av en klensmedja och ett förråd från 1870-talet. Husen är murade i slaggsten, som är en restprodukt från järnframställningen.

I smedjan tillverkade man huvudsakligen finsmide som spik och andra mindre föremål samt reparerade brukets utrustning. I förrådet fanns tre rum, där man förvarade råämnen till smidet och färdigsmidda föremål.

Ruiner är ett önskat element i engelska parker som ska representera romantiska minnen av historiens gång. De ansågs ibland så viktiga att vissa engelska parker har anlagda ruiner, i brist på äkta sådana. Ruinerna i Axmar bruk är äkta och därför både värdefulla minnesmärken från brukstiden och inslag som ansluter till traditionen av ruinromantik.

Du som besökare leds att passera mellan förrådsruinen som gränsar mot skogen och klensmedjan mot det forsande vattnet. Ruinerna speglar sig i Sågdammen och bildar ett lockande blickfång i parken.

Förrådsruinen fick en genomgripande ansiktslyftning 2020. Bland annat har drygt 8 ton kalkbruk använts för omfogning av murverken i slaggsten och murarna har täckts med korrugerad plåt.

Från området med ruinerna utgår en gammal körväg som leder på utsidan av den stenmur som omger parken och som utgör ett naturskönt gångstråk för besökande.

Järnfäste i slaggstensruin – foto Aja Axlund
Vila på en bänk vid slaggstensruinerna – foto Aja
Järnskodd ingång till smedjeruin i Axmar bruk – fo
Vandringsleder i Axmar bruk

Vill du se mer av Axmar bruk?

Gå en vandringstur.

Läs mer

Vandringsleder i Axmar bruk

Vacker slaggsten

Vacker slaggsten

Fakta Smedjeruiner

Besöka
När du strosar i Engelska parken kan du också studera ruinerna.

Tänk på att
Var försiktig när du rör dig i ruinområdet. Marken inuti ruinerna är inte överallt iordningställd för besökare och i klensmedjan finns ett par sönderfallna eldstäder.

Historik
Klensmedjan med tillhörande förråd byggdes i slaggsten på 1870-talet.

Axmar bruk 350 år - köp vår jubileumsbok

Köp vår jubileumsbok

Vill du veta mer om Axmar bruk och vår 350-åriga historia? Köp vår jubileumsbok "Från järnbruk till kulturreservat". Finns att köpa på våra marknadslördagar i sommar.
Axmar bruk 350 år - köp vår jubileumsbok
CYKLA

CYKLA

HAVET

HAVET

VANDRA

VANDRA

PADDLA

PADDLA

Konstverket Järn-Britas koja Axmar bruk

JÄRN BRITAS KOJA

ENGELSKA PARKEN

ENGELSKA PARKEN

HYTTAN

HYTTAN

ÄT GOTT

ÄT GOTT

VANDRA

VANDRA

HYTTAN

HYTTAN

PADDLA

PADDLA

ÄT GOTT

ÄT GOTT

Dela i sociala medier:

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK