Sådana fartyg byggdes här i Axmar i stort antal. Skonerter med ståtliga namn som Cleopathra och Zenobia byggdes för Axmar bruks räkning. En del fartyg ägdes av Axmarbönder med rederiet som bisyssla, åter andra byggdes för Gävleredare eller såldes vidare. Skonerten Fru Charlotta, som sjösattes i Axmar år 1841, såldes några år senare i Port Au Prince, Haiti. Sjöfarten är internationell.
Själva varvsplatsen låg någonstans mellan Rysskroken och Gräsvik, inte så långt från Oxelharen. Den exakta platsen är inte lokaliserad. Kanske kan de här fartygen kopplas till varvet. De skulle kunna vara uttjänta skutor som använts till "reservdelsbåtar", men troligare är att det är gamla Axmarskutor som tjänstgjort som pråmar på den tiden det fanns ett sågverk i hamnen i Axmar.
På vraken finns det mycket kvar att se. De mäktiga skroven, som reser sig upp till sex meter från botten, är en upplevelse i sig. Man kan också titta på roder, ankarspel och pollare eller simma ned i lastutrymmena.
Skrovsidan reser sig nästan 4 meter upp från botten. Foto: Joakim Andersson, Bluepix.
Skonerten Chatarina av Axmar. Länsmuseet Gävleborg.
Kapstan, ett gångspel på en av skutorna. Foto: Joakim Andersson, Bluepix.
På mjukbottnen vid vraken växer ålnate, tarmalger och höstlånke. Fartygen är också populära tillhåll för tånglake och annan fisk. På bild: Tarmalgen skapar syrgasblåsor inuti för att hålla sig flytande. Foto: Peter Hansson, Kustfilm.
Besöka
Enklast att besöka Granskär är att gå iland i viken i väster. Natur- och kulturvärdena där inne kan ses från ytan utan utrustning. Därifrån kan man sedan snorkla eller dyka längs stranden österut till vraket. En fin utflykt är att paddla till Granskär från kajakbryggan i Axmar bruk. Läs mer
Tänk på att
Granskär ligger inom Axmar naturreservat och särskilda regler gäller. Risk för sjöhävning vid nordliga vindar.
Koordinater
61 °2 ´24.75” N
17°12 ´29.68” E
Visa i Google Maps
Mer info (PDF)
axmar-under-ytan-besoksguide_granskar.pdf
Besöka
Lättast att nå Oxelharen är med båt. Det finns en boj att förtöja i vid sidan av vraken. Man kan också komma från land, men det är långt att gå från vägen. Platsen passar både för snorkling och sportdykning. Med en grundgående båt kan man också glida över området och se en hel del från ytan.
Tänk på att
Det finns mycket att fastna i, var försiktig vid snorkling och dykning.
Koordinater
61 ° 0´22.21” N
17°0 ´17.42” E
Visa i Google Maps
Utforska Axmar skärgård - Hyr Kajak