KONTAKT

Trolsk natur

Trolsk natur

Trolsk natur

Överhammaren

Ett par kilometer väster om Axmar bruk vid Skärjån ligger Överhammaren. Här finns lämningar efter verksamheter för flera hundra år sedan.

Människor har under lång tid uppehållit sig i området kring Överhammaren. Här finns lämningar efter boplatser, kolningsanläggningar, flottning, sågverk och järnframställning. Här byggdes en hytta ungefär samtidigt som Axmar bruk och de båda hyttorna existerade därefter under mycket lång tid sida vid sida med samma ägare.

Vid rysshärjningarna 1721 brändes hela Axmar bruk ned. De ryska soldaterna upptäckte dock aldrig vägen till Överhammaren, som därmed skonades helt. Tack vare detta kunde bruket i Axmar snabbt återställas.

Timmerflottning förekom i Skärjån från senare delen av 1800-talet till in på 1940-talet med slutstation vid havet i Axmar bruk. Överhammaren var på den tiden en växelstation och centrum för flottningen. På sin väg mot havet skildes byggnadstimmer ut vid Nydammen och sågades upp vid ett vattendrivet sågverk. Lämningar i form av vattenränna, brunn, husgrunder och källare finns kvar. I början av 2022 byggdes en grillplats vid Nydammen bestående av en solid grill, vedskjul och välplacerad bänk som erbjuder vy mot solnedgången.

Läs mer om Axmar bruks historia.

Gångbro på väg mot Överhammaren – foto Aja Axlund
Nydammen rastplats vid Överhammaren – foto Aja Axl
Fin promenadväg i Axmar bruk – foto Aja Axlund

Överhammaren besöks med fördel idag till fots eller per cykel via någon av de rekommenderade leder som föreningen Hyttan upprättat. Den gamla flottningsstigen längs Skärjån är en av dem. Den lämpar sig både för vandring och mountainbike-cykling. På vägen mot Överhammaren finns en grillplats samt vedskjul och bänk vid Nydammen på en mycket naturskön plats. Hela området längs Skärjån är sedan 2015 naturreservat. Ett skäl till detta är att ormbunksarten Safsa och Hampflockel har sin nordligaste förekomst här. Det pågår vidare ett arbete med att återskapa förutsättningar för öring och flodpärlmussla att existera i ån.

Vandra eller cykla? - Läs mer

Fakta Överhammaren

Besöka
Starta utflykten vid Axmar Brukscafé längs Överhammarsvägen. Cykling och vandring rekommenderas.

Tänk på att
Det är fiskeförbud i Skärjån.

Historik
Järnframställningen i Överhammaren startade i slutet av 1600-talet. Flottningen i Skärjån pågick från slutet av 1800-talet till in på 1940-talet. Under den tiden fanns även ett sågverk vid Nydammen.

Axmar bruk 350 år - köp vår jubileumsbok

Köp vår jubileumsbok

Vill du veta mer om Axmar bruk och vår 350-åriga historia? Köp vår jubileumsbok "Från järnbruk till kulturreservat". Finns att köpa på våra marknadslördagar i sommar.
Axmar bruk 350 år - köp vår jubileumsbok
Cykelleder i Axmar bruk

CYKLA

Vandringsleder i Axmar bruk – foto Aja Axlund

VANDRA

Paddelleder i Axmar bruk – foto Aja Axlund

PADDLA

Cykelleder i Axmar bruk

CYKLA

NATURRESERVAT

NATURRESERVAT

RASTPLATSER

RASTPLATSER

Paddelleder i Axmar bruk – foto Aja Axlund

PADDLA

BADPLATSER

BADPLATSER

HUNDBAD

HUNDBAD

Rastplatser i Axmar bruk – foto Aja Axlund

RASTPLATSER

HUNDBAD

HUNDBAD

Dela i sociala medier:

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK