Kolbullens dag i Axmar bruk 16/9

I samband med att Axmar Kajak har utförsäljning av kajaker och kanoter så kommer Axmars egen certifierade naturguide Jan Stagenmark att laga den svenska klassikern kolbullar.

De serveras för självkostnadspriset 20:-/st (ord. pris 50:-). Sponsor är Axmar Kajak.

Förboka gärna era kolbullar: Är ni många som kommer och vill vara säkra på att det finns kolbullar så att det räcker så får ni gärna förbeställa i formuläret här >>
Vi får då även en uppfattning om hur många kolbullar som behövs.

Kolbullens historia
Kolbullar har sina rötter i den nordiska landsbygden, där det enkla och näringsrika receptet var perfekt för att stilla hungern hos de som arbetade på fältet eller var ute på långa resor. En historiskt förankrad maträtt som har överlevt genom åren tack vare sin enkelhet, smak och näringsrika natur. Att äta kolbullar är som att ta en tidsresa tillbaka till en enklare tid i det nordiska köket och fortsätter att vara en älskad del av svensk matkultur.
Ursprunget är svårt att fastställa exakt, men maträtten har funnits med i den svenska matkulturen i generationer. Namnet "kolbulle" antyder att rätten har tillagats direkt på glödande kol, vilket var en vanlig metod när man var ute i naturen utan tillgång till moderna köksredskap.
De grundläggande ingredienserna är rågmjöl, vatten, salt och smör eller matfett och kolbullar kan serveras med olika tillbehör varierande beroende på region och personlig smak. Vanligtvis serveras de dock med lingonsylt eller rårörda lingon.

Se alla nyheter »