KONTAKT

Axmar bruk fyller i år 350 år.

Axmar bruk fyller i år 350 år.

Axmar bruk – ofattbara 350 år

Axmar bruk fyller i år 350 år – en ofattbart lång tid – mer än 10 mansåldrar. År 1671 när vår förste brukspatron Claes Depken satte spaden i marken var Sverige en stormakt som låg i krig. Ett krig som kostade oerhörda pengar och som förutsatte exportintäkter. Kungen uppmuntrade entreprenörer att starta järnbruk och Depken nappade.

Under dessa 350 år har mycket hänt. Först drygt 250 år av järnbruksdrift, därefter nästan 100 år av törnrosasömn och så för några tiotal år sedan vaknade bruket till liv igen – mot alla odds.

Idag är vi Gästriklands enda kulturreservat och en besöksdestination att räkna med. Den unika kultur- och naturmiljön vid havet har möjliggjort denna resa.

De 350 åren är väl värda att fira och vi medlemmar i den ideella föreningen Hyttan – som är dagens brukspatroner – gör allt för att göra jubileet minnesvärt. Vi gör något så spektakulärt som att inviga ett konstverk att övernatta i – mitt i Engelska parken. Vi anordnar historiska berättarkvällar, vi bjuder på en jubileumsutställning, vi lanserar en jubileumsbok och vi arrangerar en jubileumskonsert. Och mycket, mycket mer.

Vi önskar alla våra besökare mycket nöje i Axmar bruk i sommar!

Vi håller förstås tummarna för att pandemin inte ska sätta alltför många käppar i hjulet.

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK