KONTAKT

Axmar350: makalösa kompositioner

Axmar350: makalösa kompositioner

Axmar 350: makalösa kompositioner lämnade publiken andlös

”På Axmar bruk användes i äldre tider en vattendriven stångjärnshammare, även kallad Mumblingshammare. Här följer vi vattnets väg genom den grönskande naturen, via kvarnhjulet där dess inneboende kraft utgjorde en ovärderlig resurs. I hyttans hetta tillverkades handsmidd spik på klingande städ och under hammarens dova bultande framställdes stångjärn som exporterades till när och fjärran.”

Så här inleds låten ”Mumbling” i konsertens program. Och precis det som beskrevs, hördes i musiken. Otroligt kreativt, konstnärligt och faktiskt briljant gjort. Publiken satt som förtrollad och lyssnade andlöst på en mångfald av toner och ljuder som tillsammans formade en makalös komposition. Man kunde nästan se det rinnande vattnet och känna hyttans hetta.

Och det här är bara en exempel av en enda låt. Kombinationen av Lena Willemark, violin och sång, Lisa Rydberg, violin och Lisa Långbacka, accordeon, André Ferrari, slagverk och Gävle Symfoniorkester under ledning av Bertil Fält var himmelsk, och upplevelsen går inte riktigt att beskriva, vilken superlativ man än använder.

Vi får bara hoppas att den stora Axmarkonserten kommer att ges oftare i framtiden. Eller att det ges ut ett album! Eller varför inte båda?

Se alla nyheter »

Axmar350: publiken lyssnade andlöst

Axmar350: publiken lyssnade andlöst

Dela i sociala medier:

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK