KONTAKT

Kvarnen i Axmar bruk - foto Aja Axlund

Välbevarad kvarn

Bevarade ruiner

Den utsirade kvarnen

Här på kvarnplatsen har bönderna länge använt vattenkraft för att mala spannmål i en gemensam kvarn. Långt innan järnbruket kom på plats.

Den nuvarande kvarnen är från 1860-talet då bruket moderniserades. Då rev man en kvarn från 1771 – årtalet har huggits in i ett av stenblocken under en trappa i kvarnstensutrymmet.

Bönderna i Axmarby insåg att deras mark hade ett stort värde. När brukets grundare Claes Depken 1670 ville köpa marken av bönderna hade de ett starkt förhandlingsläge och lyckades förhandla till sig rätten att jaga, fiska och även att använda brukets kvarn gratis – i evinnerlig tid. En rätt som alltså fortfarande finns kvar.

Det som kan överraska är att kvarnbyggnaden har en så vacker exteriör med utsirade fönster. Anledningen till detta är att festfolket på Slottet skulle få en vacker syn när de blickade västerut över Sågdammen.

Invändigt är kvarnen väl bevarad. Vattenhjulet är intakt även om vattentillförseln har täppts igen. Föreningen Hyttan har en långsiktig plan att göra kvarnen till ett levande kvarnmuseum.

Kvarnen genomgick omfattande restaureringsarbeten 2015-2017. Stora delar av timmerstommen byttes ut, eldstaden i kvarnkammaren murades om, fönsterbågar sågs över och exteriören fick ny Falu rödfärg.

Intill kvarnen finns ett populärt litet familjebad i Kvarndammen och bakom kvarnen, i Sågdammen finns ett hundbad.

Kvarnhjulet från 1860 – foto Aja Axlund
Interiör i kvarnen Axmar bruk – foto Aja Axlund
Kvarnen vid Sågdammen i Axmar bruk, Thomas Ärlemo
Vandringsleder i Axmar bruk

Vill du se mer av Axmar bruk?

Gå en vandringstur.

Läs mer

Vandringsleder i Axmar bruk
Fakta Kvarnen

Besöka
När du strosar i Engelska parken kan du också besöka Kvarnen. Kvarnen är normalt låst, men hålls öppen i samband med guidade turer och vid andra evenemang.

Tänk på att
Kvarnen ligger i kulturreservatet. Visa hänsyn mot både byggnader och andra besökare. Hundar ska alltid hållas kopplade. Det finns ett hundbad i Sågdammen bakom kvarnen, följ stigen från kvarnen.

Historik
Kvarnverksamheten är den allra äldsta på området – den fanns långt före järnbrukstiden. Nuvarande kvarnbyggnad uppfördes på 1860-talet.

Axmar bruk 350 år - köp vår jubileumsbok

Köp vår jubileumsbok

Vill du veta mer om Axmar bruk och vår 350-åriga historia? Köp vår jubileumsbok "Från järnbruk till kulturreservat". Finns att köpa på våra marknadslördagar i sommar.
Axmar bruk 350 år - köp vår jubileumsbok
CYKLA

CYKLA

HAVET

HAVET

VANDRA

VANDRA

PADDLA

PADDLA

Konstverket Järn-Britas koja Axmar bruk

JÄRN BRITAS KOJA

ENGELSKA PARKEN

ENGELSKA PARKEN

HYTTAN

HYTTAN

ÄT GOTT

ÄT GOTT

VANDRA

VANDRA

HYTTAN

HYTTAN

PADDLA

PADDLA

ÄT GOTT

ÄT GOTT

Dela i sociala medier:

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK