Bevarade ruiner
Den utsirade kvarnen
Här på kvarnplatsen har bönderna länge använt vattenkraft för att mala spannmål i en gemensam kvarn. Långt innan järnbruket kom på plats.
Den nuvarande kvarnen är från 1860-talet då bruket moderniserades. Då rev man en kvarn från 1771 – årtalet har huggits in i ett av stenblocken under en trappa i kvarnstensutrymmet.
Bönderna i Axmarby insåg att deras mark hade ett stort värde. När brukets grundare Claes Depken 1670 ville köpa marken av bönderna hade de ett starkt förhandlingsläge och lyckades förhandla till sig rätten att jaga, fiska och även att använda brukets kvarn gratis – i evinnerlig tid. En rätt som alltså fortfarande finns kvar.
Det som kan överraska är att kvarnbyggnaden har en så vacker exteriör med utsirade fönster. Anledningen till detta är att festfolket på Slottet skulle få en vacker syn när de blickade västerut över Sågdammen.
Invändigt är kvarnen väl bevarad. Vattenhjulet är intakt även om vattentillförseln har täppts igen. Föreningen Hyttan har en långsiktig plan att göra kvarnen till ett levande kvarnmuseum.
Kvarnen genomgick omfattande restaureringsarbeten 2015-2017. Stora delar av timmerstommen byttes ut, eldstaden i kvarnkammaren murades om, fönsterbågar sågs över och exteriören fick ny Falu rödfärg.
Intill kvarnen finns ett populärt litet familjebad i Kvarndammen och bakom kvarnen, i Sågdammen finns ett hundbad.
Fakta Kvarnen
Besöka
När du strosar i Engelska parken kan du också besöka Kvarnen. Kvarnen är normalt låst, men hålls öppen i samband med guidade turer och vid andra evenemang.
Tänk på att
Kvarnen ligger i kulturreservatet. Visa hänsyn mot både byggnader och andra besökare. Hundar ska alltid hållas kopplade. Det finns ett hundbad i Sågdammen bakom kvarnen, följ stigen från kvarnen.
Historik
Kvarnverksamheten är den allra äldsta på området – den fanns långt före järnbrukstiden. Nuvarande kvarnbyggnad uppfördes på 1860-talet.