KONTAKT

Herrskap

Herrskap

Tjänstefolk

Tjänstefolk

Arbetare

Arbetare

Bruket vid havet

Bruket vid havet

Herrskap

Från järnbruk till kulturreservat – en 350-årig resa i tiden

Axmar bruk 350 år – ett hisnande äventyr. Det mest hisnande är väl att bruket fortfarande i allra högsta grad lever, trots att järnbruksdriften lades ned för snart hundra år sedan.

Det krävs fantasi för att göra sig en bild av de olika faserna i Axmar bruks historia. Vid grundandet 1671 var Sverige en stormakt som låg i krig. Kriget kostade ofattbara pengar. Kungen uppmuntrade därför etablering av järnbruk då export av järn drog in mycket pengar till Sverige. En som var villig att satsa var Claes Depken, vår förste brukspatron.

Depken drev Axmar bruk i några år och efter honom var det två släkter som dominerade driften under de drygt 250 år som järnbruket var i gång: släkterna Behm, med Järn-Brita i spetsen, och von Schinckel.

Axmar Slott 1860-tal

Slottet vid dammen när det var nybyggt, 1860-tal.

Utsiktstornet Blevedère, ruinerna finns kvar

Utsiktstornet Blevedère, ruinerna finns kvar i Engelska parken.

Arbetare i Hyttan skyfflar kol

Arbetare i Hyttan skyfflar kol.

Brukets storhetstid inföll under andra halvan av 1800-talet när ett helt nytt järnbruk byggdes upp på den plats där Hyttan ligger idag. Det var också den här perioden som landets järnbruk starkt bidrog till att Sverige gick från ett fattigsamhälle till ett av världens rikaste länder.

I början av 1900-talet blev den här typen av träkolseldade järnbruk omoderna och lades ned på löpande band. Nästan alla – också vårt – köptes upp av skogsbolag. För dem var skogen det enda av värde. Under många årtionden levde Axmar bruk i törnrosasömn och inte många trodde väl att bruket skulle vakna till liv igen. Men ack så man bedrog sig. Tack vare eldsjälar på bruket och framsynta entreprenörer skapades det Axmar bruk vi har idag – ett kulturreservat och besöksdestination som erbjuder såväl kultur- och naturupplevelser som kulinariska upplevelser.

Kunskapstörst

Kunskapstörst

Lär dig mer om vår historia – boka en guidning

350 år av historia – här finns mycket att se och lära sig.
Med en av våra kunniga guider får du veta mer om Axmar bruk och vår historia.

Läs mer Boka guidning

Axmar bruk 350 år – 1671-2021

Axmar bruk fyller 350 år

Vi erbjuder ett extra späckat program

Vi anordnar berättarkvällar med historiska teman. Vi bjuder in till ett antal invigningar: ett nytt växthus att fika i, ett konstverk att övernatta i, en ny lekplats och en nyrenoverad kaj med gästplatser. Fjolårets lanseringar av kajakuthyrning och paketerbjudanden gav mersmak och återkommer i år. Vi är extra stolta över den jubileumsbok vi ger ut, som berättar om Axmar bruks spännande historia. Jubileumsutställningen i Hyttan är värd ett besök och hos våra entreprenörer hittar du fina jubileumserbjudanden. Årets höjdpunkt är den stora jubileumskonserten med nyskriven musik som framförs i Hyttan i mitten av augusti.

Varmt välkommen att fira jubileumsår med oss i Axmar bruk!

Du hittar alla våra evenemang i kalendern och ser hela vårt säsongsprogram här.

Axmar bruk 350 år – 1671-2021
<>
Berättarkväll

Okt 14

Berättarkväll

Historier från Hälsingland kommer till Axmar bruk och har berättarkväll i Hyttan söndagen 4 oktober. Det här blir spänna...

Läs mer »
Oktoberfest på Axmar Brygga

Okt 15

Oktoberfest på Axmar Brygga

Oktoberfest är en traditionell tysk ölfestival som hålls i oktober varje år i München i Bayern. Oktoberfesten arrangerad...

Läs mer »
Fira Fars dag hela helgen på Axmar Brygga

Nov 12

Fira Fars dag hela helgen på Axmar Brygga

Den andra helgen i november samlas vi på Axmar Brygga för att fira alla fäder. Förgyll helgen genom att ta med familjen ...

Läs mer »
Julmarknad i Hyttan

Dec 04

Julmarknad i Hyttan

Äntligen! 2:a advent är det dags för traditionsenlig julmarknad i Hyttan. Vi bullar upp med hantverk, godsaker och ma...

Läs mer »
Axmar bruk 350 år - köp vår jubileumsbok

Köp vår jubileumsbok

Vill du veta mer om Axmar bruks historia? Köp jubileumsboken Axmar bruk 350 år. Finns att köpa på föreningens aktiviteter, hos Axmar Brukscafé, Axmar Brygga, Axmar Bruksbod och Bläckhornet.
Axmar bruk 350 år - köp vår jubileumsbok

Stora idéer

Stora idéer

Kort historik

1671 – anlades Axmar bruk vid Axmar strömmar, på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland. Brita Behm, allmänt kallad Järn-Brita, styr bruket med järnhand i drygt 50 år. En tid äger hon bruket tillsammans med sin systerson Emanuel Swedenborg, men de ligger i luven på varann och Järn-Brita gör det svårt för Swedenborg att driva verksamheten och han säljer till slut sin del till henne.

1777 – köptes Axmar bruk av en tysk affärsman vid namn David Schinkel och bruket kom sedan att tillhöra släkten Schinkel fram till 1890 då det såldes till Bergvik Ala AB.

1860 – anlades ett helt nytt järnverk på den plats närmare havet där Hyttan finns i dag. Det gamla industriområdet omvandlades till en engelsk park med spegeldammar, promenadvägar och en trädgård. Mitt i parken byggdes ett ståtligt hus, allmänt kallat "slottet".

1927 – användes Hyttan för sista gången som industribyggnad.

1970 – revs slutligen slottet efter en lång tid av förfall. Engelska parken har fortfarande kvar mycket av sin ursprungliga skönhet och parken är öppen för allmänheten året om.

1971-72 – Hyttan restaurerades och är i dag öppen för allmänheten sommartid.

1989 Föreningen Hyttan bildas.

1998 – öppnade  Axmar Brygga Havskrog  i ett av de gamla hamnmagasinen vilket medförde ett nyvaknat intresse för Axmar bruk.

2008 – köpte Föreningen Hyttan de centrala delarna av Axmar bruk med Hyttan, Engelska parken och den inre delen av hamnområdet av den tidigare ägaren Bergvik Skog AB.

2011 – Axmar bruk blev kulturreservat. Syftet med reservatet är att bevara, visa, bruka och utveckla en bruksmiljö där Bergslagen möter havet och där spåren av brukets historia från 1600-talet till början av 1900-talet är närvarande.

2016 – Axmar Bruksbod öppnade gårdsbutiken. Ett år senare öppnade bed & breakfast.

2018 – Axmar Brukscafé öppnade i orangeriet.

2019 – Utvecklingsprojektet Destination Axmar bruk 2.0 startade. Pågår t.o.m. 2021.

2020 – Uppfräschning av orangeriträdgården - bl.a. planterades 11 nya äppelträd.

2020 – Renovering av slaggstensruiner m.m. i Engelska parken.

2021 – Konstverket Järn-Britas koja tillkom i Engelska parken.

2021 – Växthus byggs vid orangeriet.

2021 – Renovering av Hyttan påbörjas.

Vill du bli medlem i föreningen Hyttan?- Läs mer

Upptäck Axmar bruk

CYKLA

CYKLA

HAVET

HAVET

VANDRA

VANDRA

PADDLA

PADDLA

Konstverket Järn-Britas koja Axmar bruk

JÄRN BRITAS KOJA

ENGELSKA PARKEN

ENGELSKA PARKEN

HYTTAN

HYTTAN

ÄT GOTT

ÄT GOTT

VANDRA

VANDRA

HYTTAN

HYTTAN

PADDLA

PADDLA

ÄT GOTT

ÄT GOTT

Dela i sociala medier:

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK