Julmarknad i Axmar Bruk - i år med aktiviteter för barn
Den sjunde december fyller vi Axmar bruk med härlig julstämning igen. I historiska och charmiga hytta kan du köpa hantve...
Läs mer »Det krävs fantasi för att göra sig en bild av de olika faserna i Axmar bruks historia. Vid grundandet 1671 var Sverige en stormakt som låg i krig. Kriget kostade ofattbara pengar. Kungen uppmuntrade därför etablering av järnbruk då export av järn drog in mycket pengar till Sverige. En som var villig att satsa var Claes Depken, vår förste brukspatron.
Depken drev Axmar bruk i några år och efter honom var det två släkter som dominerade driften under de drygt 250 år som järnbruket var i gång: släkterna Behm, med Järn-Brita i spetsen, och von Schinckel.
Brukets storhetstid inföll under andra halvan av 1800-talet när ett helt nytt järnbruk byggdes upp på den plats där Hyttan ligger idag. Det var också den här perioden som landets järnbruk starkt bidrog till att Sverige gick från ett fattigsamhälle till ett av världens rikaste länder.
I början av 1900-talet blev den här typen av träkolseldade järnbruk omoderna och lades ned på löpande band. Nästan alla – också vårt – köptes upp av skogsbolag. För dem var skogen det enda av värde. Under många årtionden levde Axmar bruk i törnrosasömn och inte många trodde väl att bruket skulle vakna till liv igen. Men ack så man bedrog sig. Tack vare eldsjälar på bruket och framsynta entreprenörer skapades det Axmar bruk vi har idag – ett kulturreservat och besöksdestination som erbjuder såväl kultur- och naturupplevelser som kulinariska upplevelser.
350 år av historia – här finns mycket att se och lära sig.
Med en av våra kunniga guider får du veta mer om Axmar bruk och vår historia.
Den 14 oktober är det berättarkväll i Hyttan. Då kommer Historier från Hälsingland hit och berättar om oknytt, mystiska väsen, spökhistorier och andra berättelser från Hälsingland och Gästrikland.
Vi är extra stolta över den jubileumsbok vi givit ut, som berättar om Axmar bruks spännande historia. Boken finns att köpa på julmarknaden i Hyttan den 4 december.
Det finns mycket mer att göra här under hösten och vintern. Du hittar alla våra aktiviteter i evenemangskalendern och här kan du se hela vårt säsongsprogram.
Under jubileumsåret har vi ordnat extra många aktiviteter: invigningar, berättarkvällar, historiska guidningar, Kul tur i Axmar bruk, jubileumsutställning i Hyttan och jubileumserbjudanden. Jubileumskonserten med tre av Sveriges bästa folkmusiker var uppskattad och kommer även att ges på Gävle konserthus under 2022.
1671 – anlades Axmar bruk vid Axmar strömmar, på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland. Brita Behm, allmänt kallad Järn-Brita, styr bruket med järnhand i drygt 50 år. En tid äger hon bruket tillsammans med sin systerson Emanuel Swedenborg, men de ligger i luven på varann och Järn-Brita gör det svårt för Swedenborg att driva verksamheten och han säljer till slut sin del till henne.
1777 – köptes Axmar bruk av en tysk affärsman vid namn David Schinkel och bruket kom sedan att tillhöra släkten Schinkel fram till 1890 då det såldes till Bergvik Ala AB.
1860 – anlades ett helt nytt järnverk på den plats närmare havet där Hyttan finns i dag. Det gamla industriområdet omvandlades till en engelsk park med spegeldammar, promenadvägar och en trädgård. Mitt i parken byggdes ett ståtligt hus, allmänt kallat "slottet".
1927 – användes Hyttan för sista gången som industribyggnad.
1970 – revs slutligen slottet efter en lång tid av förfall. Engelska parken har fortfarande kvar mycket av sin ursprungliga skönhet och parken är öppen för allmänheten året om.
1971-72 – Hyttan restaurerades och är i dag öppen för allmänheten sommartid. Hyttan kan också hyras för fester och andra evenemang.
1989 – Föreningen Hyttan bildas.
1998 – öppnade Axmar Brygga Havskrog i ett av de gamla hamnmagasinen vilket medförde ett nyvaknat intresse för Axmar bruk.
2008 – köpte Föreningen Hyttan de centrala delarna av Axmar bruk med Hyttan, Engelska parken och den inre delen av hamnområdet av den tidigare ägaren Bergvik Skog AB.
2011 – Axmar bruk blev kulturreservat. Syftet med reservatet är att bevara, visa, bruka och utveckla en bruksmiljö där Bergslagen möter havet och där spåren av brukets historia från 1600-talet till början av 1900-talet är närvarande.
2016 – Axmar Bruksbod öppnade gårdsbutiken. Ett år senare öppnade bed & breakfast.
2018 – Axmar Brukscafé öppnade i orangeriet.
2019 – Utvecklingsprojektet Destination Axmar bruk 2.0 startade. Pågår t.o.m. 2021.
2020 – Uppfräschning av orangeriträdgården - bl.a. planterades 11 nya äppelträd.
2020 – Renovering av slaggstensruiner m.m. i Engelska parken.
2021 – Axmar bruk fyller 350 år.
2021 – Konstverket Järn-Britas koja tillkom i Engelska parken.
2021 – Växthus byggs vid orangeriet.
2021 – Renovering av Hyttan påbörjas.
Vill du bli medlem i föreningen Hyttan?- Läs mer