Hamnvraket
Hamnvraket
Hamnvraket
Den senast upptäckta fartygslämningen i Axmar är också den som ligger närmast hamnen. Vraket påträffades vid sjömätning med sidoseende ekolod år 2016, bara 100 meter utanför restaurangen. Konstigt nog hade det inte upptäckts tidigare trots att dykare varit i området och funnit flera ankare och andra fynd.
Hamnvraket har varit en ganska liten segelskuta, drygt 20 meter lång, och byggd i furu. Både fören och aktern har varit spetsiga och akterstäven är delvis bevarad. Annars består vraket av en bottendel, som sticker upp ungefär 1,5 meter från havsbotten. Relingssidorna är utfallna.
I och kring fartygslämningen är ett flertal timmerstockar, både hela och kapade på längden. Kanske är dessa en del av lasten, och i så fall kan vraket ha varit en varit skuta som fraktat kolningsved till hyttan. Sådana finns båtar i Axmar finns beskrivna på 1700-talet. Hur gammalt hamnvraket är vet vi inte …än. Men det finns planer på att datera det med årsringsdatering.
Hamnvraket ligger utanför Axmar Brygga
Naturen vid vraket
Platsen ligger i exponerat läge för väder och vind från nordost. Närheten till det öppna havet kan avläsas i vegetationen på och runt vraket. De fleråriga algerna blåstång Fucus vesiculosus och smaltång Fucus radicans växer rikligt på vraket och de omgivande blocken. Smaltången är den dominerande av de två. Tången har stor betydelse för ekologin i vårt kusthav. Mängder av djur lever i ruskorna. Här finns tångmärlor, algsnäckor, minigråsuggor, fiskyngel med mera, som söker föda och skydd i tången. Dessa blir i sin tur föda åt många av kusthavets fiskarter.
På tången växer ofta andra fintrådiga alger, s.k. epifyter. De dominerande är, både på tångruskorna och vraket, de fintrådiga rödalgerna ullsleke Ceramium teunicorne och fjäderslick Polysiphonia fucoides.
På vraket och på de stora blocken intill vrakets grundare del, finns mycket vackra exemplar av den filtrerande sötvattensvampen Ephydatia fluviatilis. De har imponerande storlek med fantasieggande former och skiftar mellan ljusgrönt och vitt, beroende på årstid. Förekomsterna vittnar om den sötvattenpåverkan som råder på denna plats.
På vrakets undersida finns inte tillräckligt med ljus för att alger ska kunna växa. På bordläggningens undersida trivs i stället många filtrerare. Förutom sötvattensvampen hittar vi här mossdjurskolonier Electra crustulenta. Det är den enda art som finns i Bottniska viken. Den bildar ett vitt, finmaskigt nätmönster på bordläggningen. I varje "ruta" finns en individ som lever av att filtrera näringspartiklar ur vattnet. Många av de djupare exemplaren av smaltång och blåstång är delvis täckta av dessa mossdjurskolonier, som därför kallas ”tångbark”. På bordläggningens undersida hänger också ”tussar” av brackvattenhydroider Cordylophora lacustris. Havstulpanen Balanus improvisus håvar också in sin näring här.
Strax väster om vrakgrynnan finns ett grundområde med en skog av borstnate Potamogeton pectinatus. På samma område hittar vi enstaka ruskor av blåstång och smaltång tillsammans med kotteslinga Myriophyllum sibiricum och kransalgen havsrufse Tolypella nidifica.
Fakta
Besöka
Hamnvraket saknar för närvarande boj. Platsen upplevs bäst med sportdykarutrustning, men vid klar sikt går det också att snorkla och se vraket.
Tänk på att
Platsen ligger i hamnen utanför Axmar Brygga, med fritidsbåtstrafik.
Koordinater
N 6770156
E 616708
Fakta
Besöka
Hamnvraket saknar för närvarande boj. Platsen upplevs bäst med sportdykarutrustning, men vid klar sikt går det också att snorkla och se vraket.
Tänk på att
Platsen ligger i hamnen utanför Axmar Brygga, med fritidsbåtstrafik.
Koordinater
N 6770156
E 616708
Utforska Axmar skärgård - Hyr Kajak