KONTAKT

Känn vinden i ansiktet

Känn vinden i ansiktet

Känn vinden i ansiktet

Cykla på upptäcktsfärd

Finns det något skönare än att koppla av i naturen? Här kan du cykla eller vandra helt i din egen takt, lyssna på fåglarnas sång och känna vinden i ansiktet.

I omgivningarna runt Axmar bruk finns mycket att upptäcka. Med cykel tar du dig enkelt runt längs vägarna. Vi har fyra cykelleder som tar dig till olika platser, både fiskelägen och naturreservat, och en MTB-led för dig som vill känna på lite fartvindar. Längs lederna får du uppleva både skog, strand och hav.

Kartorna finns att skriva ut här eller att hämta hos Axmar Brukscafé, Axmar Bruksbod, Axmar Brygga eller Bläckhornet. Du hittar dem också via länkarna nedan på Google maps.

Har du inte egen cykel kan du hyra en av oss. Mer info nedan.

Härlig cykeltur!

Gistvall i Trollharens fiskeläge – foto Aja Axlund
Gistvall i Trollharens fiskeläge – foto Aja Axlund

Trollharens fiskeläge

23 km, karta C1

Turen går genom det bitvis kuperade landskapet på skogsbilvägar med varierande beläggning. I Trollharens fiskeläge kan du besöka fiskbutik och fiskrestaurang. Med en avstickare till Döviken kan du ha tur att få se havsörn. Skogsvägarna sköts av skogsbolag och delar av sträckan är belagd med grovt grus.

Skriv ut karta

Karta C1 Google maps

 

 

 

I Gåsholma kan du köpa fisk – foto Aja Axlund

Gåsholma fiskeläge

40 km, karta C2

I Gåsholma kan du besöka Gåsholma Fisk och sommarcafé. Du passerar två naturreservat, Svartstensudden och Skämingsön, där du kan promenera längs stigar med utsikt över havet. Ta ett svalkande dopp i Axmarby eller Finnharsfjärden på vägen. Skogsvägarna sköts av skogsbolag och delar av sträckan är belagd med grovt grus.

Skriv ut karta

Karta C2 Google maps

I Gåsholma kan du köpa fisk – foto Aja Axlund
Kvällsbad i Asasjön – foto Aja Axlund
Kvällsbad i Asasjön – foto Aja Axlund

Gnagmur Naturreservat

24 km, karta C3

Cykla via skogsbilväg genom skogslandskapet. Du passerar ett naturreservat och har möjlighet till ett bad i Asasjön, en liten skogsjö, där du kan njuta av eftermiddags-/kvällsol. För att nå den lilla stranden promenerar du stigen genom skogen och en bit längs vattnet. Skogsvägarna sköts av skogsbolag och delar av sträckan är belagd med grovt grus.

Skriv ut karta

Karta C3 Google maps

Cykla på skogsvägar – foto Aja Axlund

Tönnebro

33 km, karta C4

Cykla på skogsbilvägar till Tönnebro, där det finns både mat och badplats. Längs rutten kan du på flera håll uppleva vattenriket med strömmande vattendrag och lugna sjöar. Skogsvägarna sköts av skogsbolag och delar av sträckan är belagd med grovt grus.

Skriv ut karta

Karta C4 Google maps

Cykla på skogsvägar – foto Aja Axlund
Cykla MTB längs Flottarstigen – foto Bo Ulfhielm
Cykla MTB längs Flottarstigen – foto Bo Ulfhielm

MTB Flottningsstigen

10 km, karta C5

Cykla 6 km från Axmar bruk via skogsbilväg till skylten vid Skärjåns naturreservat. Härifrån påbörjar du cyklingen längs Flottningsstigen. Stigen är omarkerad med varierande underlag. Rastplatsen i norr är en idyll i solen under sen eftermiddag och kväll. Längs stigen finns flera rastplatser.

Flottningsstigen användes av flottarna på den tiden då Skärjån fungerade som flottningsled. Med omfattande åtgärder som årensning, nya dammar och flottningsrännor blev det möjligt att flotta timmerstockar ut till kusten. Sista delen, mellan Kvarndammen och havet, grävdes en kanal. Det är den som går parallellt med Bruksgatan, förbi Hyttan ner till Axmar bruks hamn. Skogsvägarna sköts av skogsbolag och delar av sträckan är belagd med grovt grus.

Skriv ut karta

Karta C5 Google maps

Hyr cykel i sommar

Under högsäsong, 2 juli till 15 augusti, kan du hyra cykel och uppleva den fantastiska naturen längs någon av våra cykelleder.

Cyklarna är av varierande standard, några är nya och andra har några år på nacken. I hyran ingår cykelhjälm, cykelpump, lås och valfri cykelkarta.

Trevlig cykeltur!

Period för cykeluthyrning

2 juli – 15 augusti

Öppettider

Vår besöksvärd sköter cykeluthyrningen, och bokning sker på telefon dagtid 9.00-16.00 (se nedan).

Du kan cykla på dagtid eller kvällstid (efter överenskommelse). Endast förhandsbokningar, som kan ske innan du kommer hit eller, om cyklar finns tillgängliga, när du är här - ring så ser vi vad som är ledigt.

Utlämning och återlämning utanför öppettiderna sker efter överenskommelse.

Hyr cykel i Axmar bruk
Hyr cykel i Axmar bruk

Priser cykeluthyrning

Halvdag 75 kr
Heldag 150 kr

För bokning se nedan.

Stora idéer

Stora idéer

Bokning

Bokning sker under dagtid, 9.00-16.00 på telefonnummer nedan.

2 juli-1 augusti: Alban, 0739-29 95 41
2- 8 augusti: Stig, 070-593 04 74
9-15 augusti: Lars, 070-661 88 21

Har du inte möjlighet att ringa går det bra att boka via mail på hyttanaxmarbruk@gmail.com

Betalning

Hyresavgiften betalas till Föreningen Hyttan, swish 123 327 66 56 (skriv Cykel) och ska vara föreningen tillhanda innan du cyklar iväg. Vid återlämning av cykeln/cyklarna senare än den bokade tiden får du betala för den extra tiden (halv- eller heldag) enligt prislistan ovan. Övertiden betalas på plats via swish.

Bokningsvillkor för cykelhyra

All cykling sker under eget ansvar. Du behöver själv ha koll på väder och anpassa din cykling och rutt därefter. Cyklarna hämtas och lämnas vid Båthuset i hamnen i Axmar bruk. Eventuell skada på cykel eller övrig utrustning åtgärdas på hyrestagarens bekostnad.

Avbokningsregler

Avbokning av cykelhyra senare än 8 dagar innan hyresdagen debiteras med 50% av hyresbeloppet.  
Avbokning av cykelhyra senare än 4 dagar innan hyresdagen debiteras med 100% av hyresbeloppet.

Friluftsliv

Cykelleder i Axmar bruk

CYKLA

Vandringsleder i Axmar bruk – foto Aja Axlund

VANDRA

Paddelleder i Axmar bruk – foto Aja Axlund

PADDLA

Cykelleder i Axmar bruk

CYKLA

NATURRESERVAT

NATURRESERVAT

RASTPLATSER

RASTPLATSER

Paddelleder i Axmar bruk – foto Aja Axlund

PADDLA

BADPLATSER

BADPLATSER

HUNDBAD

HUNDBAD

Rastplatser i Axmar bruk – foto Aja Axlund

RASTPLATSER

HUNDBAD

HUNDBAD

Dela i sociala medier:

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK